Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csongrádi Borvidék képes leírás - Borút, bor turizmus.tlap.hu
részletek »

Csongrádi Borvidék - Borút, bor turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borutak.tlap.hu » Csongrádi Borvidék
Keresés
Találatok száma - 4 db
Bokrosi Vincellér Udvarház

Bokrosi Vincellér Udvarház

Csongrád környéke a Magyar Nagy Alföld egyik legszebb és leghíresebb borvidéke. Egyúttal a Tisza-Körös folyók találkozásának természetvédelmi vadregényes tája. Az udvarházból egyik oldalon a szőlőkordonok sorjázása, a másik oldalon az alpári rétet szegélyező, festői szépségű tiszai holtágra nyílik a kilátás. Az udvarház e gyönyörű környezetben a 21 hektáros természetvédelmi és vízi paradicsom partján épült. Nem a tömegturizmust, hanem a nyugalmat szerető természetrajongókat várja kényelemmel, illetve különböző szolgáltatásokkal.

Csongrád városa

Csongrád városa

Csongrád a Tisza jobb partján, a Körös torkolata (Körös-torok) alatt fekszik. Megközelíthető közúton Kiskunfélegyháza (Gátér) és Szentes felől a 451-es úton, valamint alsóbbrendű utakon Szeged (Felgyő), Csépa és Tiszaalpár felől. Vasúton megközelíthető Kiskunfélegyháza és Szentes felől a 147-es számú vasútvonalon. A 20. század első felében kisvasút kötötte össze Felgyővel. Tiszai átkelőhely, közúti és vasúti híd köti össze Szentessel, valamint pontonhíd Csépával. Kedvező földrajzi helyzete miatt az újkőkor óta lakott hely. Árpád fejedelem - a monda szerint - 896-ban a vidéket Ond törzsének adta szálláshelyül. Ond fia, Ete földvárat építtetett, melyet 'Csernigrádnak' (fekete várnak) neveztek el, amelyből eredhet a város neve. A 11. században Szent István a vármegye központjává tette. A tatárok valószínűleg feldúlták 1241-ben, mert ezután IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyt. A 15. század elején a település ismét városi rangot kapott. A földvár az évszázadok folyamán elpusztult, s ma semmi nyomát sem találni. A Rákóczi-szabadságharc bukása után Csongrád gróf Károlyi Sándor birtoka lett. A várost szabadságharcbeli részvétele miatt 1849-ben az osztrákok felgyújtották. A 19. század második felében Csongrád népének a Tisza-szabályozás adott munkát, ekkor alakult ki a kubikus életforma. 1876-ban Csongrád feladta a többlet-adóterhekkel járó r

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék

A Csongrádi borvidék szőlőtermesztésének több sajátos, a hegyvidéki termeléstől eltérő vonása van. A Duna-Tisza közének talaja többnyire dunai eredetű meszes homok (kivéve a Csongrád - Korös környéki kötöttebb öntéstalajt, a tiszai lösz eredetű fekete földeket), mely különböző vastagságban telepedett az altalajra, néhol vékony rétegben fedi, máshol pedig több méteres buckákat alkot. A vízzáróaltalajnak a felszíntől való távolsága szerint a talajvíz 3-6 m -re található. A mélyen gyökerező szőlőtőkék - az utóbbi évek aszályos időszakai ellenére is - fel tudják venni a talajvizet.A homoktalajok humuszban és tápanyagban általában szegények, de a borvidéken találhatóak kedvezőbb adottságú talajtípusok is.

Szt.Vince Borrend

Szt.Vince Borrend

A Szent Vince Borrend célja megismertetni a Csongrádi borvidék, a megye szõlõ és borkultúráját, a homoki borok növekvõ szerepét és segíteni elsõsorban a gasztronómia területén. Mindehhez támogatást biztosít a rend két zászlós bora: a Pusztamérgesi Olaszrizling és a Csongrádi Cabernet.

Tuti menü